De Dame Luistert, 30 jaar bestaan

In 2013 bestond onze praktijk dertig jaar. Ter ere van dit jubileum besloten we op zoek te gaan naar een vorm om onze patiënten te laten spreken over  gezondheid en ziekte. 

Samen met Stut Theater, dat al sinds 1977 theatervoorstellingen maakt over maatschappelijke onderwerpen, gebaseerd op de verhalen en ervaringen van spelers, kozen we voor een boekje als drager van de verhalen. Vele bijzondere gesprekken later werd een boekje geschreven. We geven het cadeau aan alle patiënten die op dit moment bij onze praktijk horen. 

 

Dit boekje kunt u bij de assistente ophalen, of downloaden van de website door HIER te kllikken. 


We hopen daarnaast dat mensen die betrokken zijn bij het gezondheidsbeleid deze verhalen in hun oren zullen knopen opdat zij niet uit het oog verliezen dat hun beleid om mensen gaat, mensen met pijn en verdriet, maar ook met de wens en het vermogen om daarmee op hun eigen manier om te gaan. De mensen die aan het woord komen in dit boekje, maar ook alle anderen die in de afgelopen dertig jaar bij onze huisartsenpraktijk hebben aangeklopt maakten zich zorgen: hun kind had koorts, ze hadden ergens pijn, hun vader of moeder was ziek, hun partner werd vergeetachtig of was misschien agressief. De zorgen waren groot of klein, maar in ieder geval steeds aanleiding om de assistenten, praktijkondersteuners of dokters van Huisartsenpraktijk Betonbuurt (1983-2006) en later Huisartsenpraktijk De Dame (2006-heden) om hulp of advies te vragen. Iedereen wil het liefst gezond leven. Maar hoe doe je dat? Hoe kan ik stoppen met roken als ik zoveel spanningen heb? Dat biertje helpt mij de dag door te komen, die zo lang duurt sinds ik werkloos of weduwnaar ben. Hoe kan ik mijn kinderen gezond laten sporten bij de voetbalclub, als ik niet weet hoe ik moet rond komen? Hoe vind ik na een lange werkdag de energie om goed te koken en het liefst ook nog te bewegen? Hoe ga ik tijdens de ramadan om met mijn dieet? 


In 2014, het jaar waarin dit boekje geschreven is, komen daar vragen bij als: zal er nog genoeg hulp voor mij beschikbaar zijn als ik ouder ben? Zal ik alle eigen bijdragen kunnen betalen die nodig zijn om de de gevolgen van mijn ziekte te kunnen opvangen? De overheid bezuinigt immers, de premies stijgen.

In onze praktijk hebben we vanaf 1983 geprobeerd steeds rekening te houden met het achterliggende verhaal van onze patiënten. We kijken naar wie er tegenover ons zit en houden rekening met de thuis-, werk- en
financiële situatie. Er is in de afgelopen dertig jaar veel veranderd: in de wijk, in de praktijk, in de gezondheidszorg. We hebben voor u verhalen verzameld van mensen met wie we een stuk van hun leven hebben meegemaakt, omdat ze al langere tijd patiënt bij ons zijn. Donna Risa van Stut Theater heeft samen met onze assistenten Wendy, Saida en Makbule bij de mensen thuis interviews afgenomen. Eline Loomans heeft op basis van de interviews de verhalen opgetekend, die u in dit boekje vindt. Hoewel we tegenwoordig niet meer de huisarts kunnen zijn die 24 uur per dag, zeven dagen per week klaarstaat, zijn we vaak nog wel vertrouwenspersoon van de wieg tot het graf. Ook in de komende jaren willen we uw gids zijn in de wereld van de gezondheidszorg en open staan voor uw verhalen over leven met gezondheid en leven met ziekte.
Namens alle medewerkers van


Huisartsenpraktijk De Dame,
Corinne Collette

Contact

Spoednummer 0302437707 keuze 1
 

Huisartsenpraktijk De Dame

Dr. Max Euwestraat 64
3554 EZ UTRECHT
Telefoon:
0302437707
Receptenlijn:
0302437707 keuze 2
Fax:
0302448475
praktijk@huisartsenpraktijkdedame.nl
www.huisartsenpraktijkdedame.nl
Routebeschrijving >