Het is weer tijd voor de griepprik!

Dit jaar zullen de griepprikken eind oktober gegeven worden.

Zoals ieder jaar sturen wij de patiënten die behoren tot de risicogroep (en dus in aanmerking komen voor de griepprik) een uitnodiging om de griepprik te laten plaatsen op één van onderstaande data. Neemt u de uitnodiging mee als u komt prikken?

Voor meer uitleg waarom de griepprik gegeven wordt, wie tot de risisco groep behoort en hoe het werkt verwijzen wij u door naar www.thuisarts.nl of www.rivm.nl, verder op deze pagina staat een selectie van deze tekst.

 

De griepprikken zullen gegeven worden op Dr. Max Euwestraat 70:

Dinsdag 30 oktober van 15.30 tot 16.30 uur,

Woensdag 31 okotber van 15.30-19.00 uur,

Donderdag 1 november van 15.30-16.30,

Vrijdag 2 november 15.30-16.30 

De griepprik

De griepprik is bedoeld voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. In de griepprik zit een vloeistof met daarin kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. Het lichaam maakt hier afweerstoffen tegen. De kans dat u griep (influenza) krijgt, is dan kleiner. En als u ondanks de griepprik toch de griep krijgt, zal mogelijk

  • de griep milder verlopen
  • de kans gezondheidsproblemen zoals een longontsteking, kleiner zijn
  • de kans kleiner zijn dat de aandoening die u al heeft, door de griep verergert.

Hoe werkt het?

U krijgt een prik in uw arm. De griepprik werkt na twee weken. Als u na die twee weken besmet wordt met een van de virussen uit de griepprik, heeft u al afweerstoffen om u tegen de griep te beschermen.

Na de griepprik kunt u gedurende een dag een gevoelige arm hebben. U kunt van de griepprik zelf geen griep krijgen. De griepprik beschermt niet tegen verkoudheid.

Samenstelling van de griepprik

Elk jaar kunnen er nieuwe griepvirussen zijn. Daarom zitten in de griepprik elk jaar andere virusdeeltjes. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie wordt ieder jaar bekeken welke griepvirussen we in Nederland kunnen verwachten. Op basis daarvan wordt de samenstelling van de griepprik vastgesteld.

Wanneer de griepprik halen?

Wanneer u tot een risicogroep behoort, is het verstandig om elk najaar de griepprik te halen. De beste tijd is eind oktober of begin november. U kunt de griepprik halen bij uw eigen huisarts. De griepprik geeft pas na twee weken goede bescherming tegen de griep. Zorg er daarom voor dat u de griepprik haalt voordat de griep uitbreekt.
Omdat griepvirussen voortdurend veranderen, bent u alleen beschermd tegen de griep als u ieder jaar weer een nieuwe griepprik haalt. Daarin zitten ieder jaar andere virusdeeltjes zodat uw lichaam nieuwe afweerstoffen kan aanmaken.

 

(www.thuisarts.nl)


09-10-2018

Contact

Spoednummer 0302437707 keuze 1
 

Huisartsenpraktijk De Dame

Dr. Max Euwestraat 64
3554 EZ UTRECHT
Telefoon:
0302437707
Receptenlijn:
0302437707 keuze 2
Fax:
0302448475
praktijk@huisartsenpraktijkdedame.nl
www.huisartsenpraktijkdedame.nl
Routebeschrijving >